Sommerhave på Hjultorvet?

 

Vær med til at pynte midtbyen: Hjultorvet skal gøres grønt

 
Af Helle Lenschow
Publiceret i Viborg Stifts Folkeblad

Hjultorvet skal omdannes til en smuk sommerhave med bassin, græs, hække og blomster i perioden fra juni til slutningen af august.

Her kan viborgenserne sole sig på grønt græs, nyde livet på bænke eller dyppe de bare tæer i vandet. Sådan lyder drømmen fra Viborg Handel, der nu leder efter personer, foreninger og virksomheder, der vil være med til at realisere projektet.

- Vi er lykkedes med at skabe en masse liv på Nytorv med blandt andet udendørsservering og julemarked, men Hjultorvet ligger lidt og savner, at der sker noget. Alle skriger på mere grønt i bybilledet, og derfor er idéen om en sommerhave opstået. Vi vil gerne skabe en grøn oase i midtbyen med liv og farver, siger Helle Sørensen fra Viborg Handel.

Opholdshave

Hun står bag projektet sammen med Pia Gregersen, projektmedarbejder hos Viborg Handel. Desuden deltager tømrer Jan Bach og anlægsgartner Jesper Bach. Den sidste har lavet en tegning over sommerhaven, der arkitektonisk bliver i to niveauer og tager hensyn til Hjultorvets udformning.

- Det er en opholdshave for alle sanserne med blomster, vandbassin, græs og pyntebuske, der adskiller haven i flere rum, så du kan sidde i fred og ro. Både kørestole og gangbesværede har naturligvis fuld adgang på lige fod med alle andre. Haven er designet i respekt for det eksisterende torv, og der kommer en membran imellem haven og torvet, så belægningen er beskyttet, siger Jesper Bach.

Efterlyser samarbejdspartnere, sponsorer og frivillige

Arbejdet med at skabe haven er således klar til at gå i gang, men pengene mangler.

Samlet set koster sommerhaven 250.000 kroner inklusiv alt indhold og arbejdstimer, og da Viborg Handel ikke ligger inde med den slags penge, sender foreningen derfor en opfordring ud til alle i Viborg og omegn, der kunne have lyst til at bidrage til at realisere en sommerhave i hjertet af Viborg.

- Sommerhaven er hele byens projekt. Vi kan ikke gøre det alene, og derfor har vi lavet en ønskeliste over de ting, der mangler, for at vi kan realisere sommerhaven denne sommer på Hjultorvet. Vi håber, at hele Viborg og omegn bakker op og synes, at det er en lige så god idé, som vi selv synes, siger Helle Sørensen.

Hvis der er opbakning til projektet, er det planen, at sommerhaven skal være klar til brug, når der er Viborg Snapsting med start den 15. juni. Haven vil i så fald være at finde på Hjultorvet indtil slutningen af august.

Alle, der gerne vil bidrage til haven, kan kontakte Viborg Handel. Du kan se ønskelisten over, hvad der mangler, i faktaboksen her på siden. Det er naturligvis også muligt at bidrage via sponsorater.

Fristen for at kontakte Viborg Handel om sommerhaven er den 1. maj.

 

Det skal vi bruge til sommerhaven. Kan du hjælpe eller har lyst til at være med?

- 70 m3 harpet muld

- 75 m3 stabilgrus

- 12 m3 stenmel

- 5 m3 flis

- 125 m2 rullegræs

- 10 m3 strandsand

- 30 m2 gummidug til badebassin - bassinfolie

- 100 sandsække

- 600 m2 fiberdug

- havemøbler - borde/bænke sæt

- 100 kapilærkasser

- Havemennesker til at hjælpe med at passe haven fra 15. juni til slutningen af august.